Ανταγωνισμός – Κίνδυνος ή Κίνητρο;

Είναι στην πραγματικότητα στην φύση του ανθρώπου η προσπάθεια βελτίωσης. Να βάζουμε στόχους, να θέλουμε να τους φτάσουμε, να τα καταφέρνουμε και στην τελική να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Ο ανταγωνισμός όμως σίγουρα δεν είναι στην φύση του ανθρώπου. Υπάρχει κάτι πιο βαθύ που εχει να κάνει με τις πεποιθήσεις μας. Έχει να κάνει με το τι μάθαμε πως είναι η ευτυχία, η αναγνώριση και η αποδοχή.
Ποια είναι αλήθεια η μεγαλύτερη παγίδα που βάζεις στον εαυτό σου; Η μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση που ίσως στο τέλος καταντήσει μια εμμονική συμπεριφορά; Όταν συγκρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου με άλλους. Το σώμα σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου, τη δουλειά σου, το σπίτι σου, τα χρήματα σου, την προσωπικότητα σου. Τα πάντα!

Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ίσως η έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό σου. Ίσως το πόσο λίγο πιστεύεις σε εσένα και στις ικανότητες σου, στην έλλειψη ευγνωμοσύνης για αυτά που έχεις ή και ακόμη στο πόσο “λίγος” πιστεύεις πως είσαι. Η συχνή σύγκριση του εαυτού σου με άλλους, καταλήγει στο να χάσεις την δική σου προσωπικότητα. Με όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι μια μεγάλη παγίδα η οποία είναι πραγματικά επικίνδυνη. Οι επιπτώσεις πολλές!
Χάνεις πολύτιμο χρόνο από την ζωή σου. Όταν συνεχώς υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός, εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις παρά σε αυτά που έχεις και αντί να συμπληρώνεις τις “ελλείψεις σου” τις αυξάνεις. Άρα χάνεις χρόνο στο να βελτιωθείς εσύ ο ίδιος.

Επίσης μειώνεις αρκετά την αυτοπεποίθηση σου. Υποτιμάς τα δικά σου επιτεύγματα και τις δικές σου δυνατότητες με αποτέλεσμα να απορρίψεις τον εαυτό σου. Επιπλέον, η διάθεση σου μειώνεται κατακόρυφα γιατί είσαι σε διαρκή σύγκριση και νιώθεις πως η δική σου ζωή ή κατάσταση δεν είναι τόσο ευνοϊκή όσο κάποιου άλλου. Με λίγα λόγια, αν μπορούσα να περιγράψω την λέξη “ανταγωνισμός” θα ήταν η λέξη “βασανιστικός.” Όταν έρθει η ώρα που ο στόχος του ανταγωνιστικού ανθρώπου δεν γίνει πραγματικότητα, τότε ο άνθρωπος θα καταρρακωθεί.
Από την άλλη, υπάρχει ο ανταγωνισμός που μπορεί να γίνει κίνητρο για’ σένα βελτιώνοντας τον εαυτό σου. Να βλέπεις τον άλλον με θαυμασμό και όχι με ζήλια. Να γίνει κίνητρο για ‘ σένα από τα θετικά του στοιχεία και να τα ενσωματώσεις στην δική σου προσωπικότητα. Όχι να τα αντιγράψεις για να μην χάσεις τον εαυτό σου! Να ρωτήσεις τον εαυτό σου “πώς θα μπορούσα να συμπεριλάβω αυτό το θετικό στοιχείο σε εμένα και πως αυτό θα με βοηθήσει;”

Άσκηση:
Φέρε στο μυαλό σου ένα άτομο το οποίο θαυμάζεις και έχεις ψηλά. Μπορεί να είναι μέλος της οικογένειας σου, στο φιλικό σου περιβάλλον, στη δουλειά σου ή ακόμη και κάποιος διάσημος. Τώρα γράψε κάποια θετικά χαρακτηριστικά αυτού του ατόμου και δες πως θα μπορούσες να τα ενσωματώσεις στην δική σου προσωπικότητα.
Όπως ο σοφός Αριστοτέλης ειπε: “Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανένας τον άλλον που τον θαυμάζει ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο αν ο άλλος τον ξεπερνάει.”
Σοφό είναι να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου. Κάθε μέρα και καλύτερος. Εσύ και μόνο!

Μπορείς!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *